27 June 2016

Salam Ramadhan

Jadik la buat syarat...
Ada jugak post utk tahun ni
Ha ha ha


29 April 2015

Dilema

Sejak beranak dua ni....

Blog bukan lagi anak angkat saya.
Bahkan bukan anak pungut juga.

Anak buangan barangkali.

Haiiihhh....

13 January 2015

Komen untuk drama2 melayu masa kini

"Kamon.....Sesetengah orang memang tak boleh move on eh?? Ex wife kejo ex hasben, ex boifren kejo ex gefren, etc..etc...."

Hadooiii....

12 January 2015

Kasihan sekali kamu dik, kalau rindukan belaian... p peluk mak ayah di rumah, bukan di konsert itu....

Tempat lain
Orang berpusu2 jadi sukarelawan
Hulurkan bantuan pakaian, makanan dan segala kelengkapan pada mangsa banjir.
Dengan harapan dapatlah serba sedikit menaikkan moral mereka yang telah hanyut bersama bah tempohari.

Ko kat sini
Sibuk2 menjadi sukarelawan
Menghulur dakapan kepada mamat2 berwajah pembedahan plastik dan rambut stylo itu.
Dengan secara tak langsung jatuhla moral ko di mata-mata penghuni alam maya ini.

Kita la yang bertanggungjawab terhadap apa yang kita buat atas diri kita dik...
Bukan kerajaan, bukan media, bukan kawan2...
Kita dik, kita...
Haiiiihhhh (*mode sedey~~)

12 October 2014

100 Days to Go

Cepatnya masa berjalan......

09 February 2014

Ahad

Kerja hari Ahad.


Serius tak produktif.


Alahai.

30 January 2014

Two.Underweight.Ladies.

Opis aku sejak dua menjak ni dilanda fenomena angin kelucahan selak2 kain gituw.
Angin kuat.
Habis terbang daun2, pasir2 bagai.
Maklumlah dok coastal area kata orang putih.

Tadi, masa nak pegi breakfast dgn opismet sekali lagi kena tiup angin kuat dekat pondok guard.
Habis kelam kabut kaver tudung depan belakang, kaver baju.
Mujur pakai seluar harini.
Opismet aku extra gelabah sebab pakai kain pulak.

Balik sarapan singgah pondok pengawal keselamatan dekat pintu pagar masuk opis.
Tau brother guard tu cakap ape?
Len kali korang ikat tali kat pinggang pastu ikat kat tiang.
Time kena tiup angin boleh buat main layang2.



Tak ke kuajo bunyiknye.


Ciss.


09 January 2014

:D

Ehemm sekali lagik..... Hihihi



http://shine.yahoo.com/photos/10-awesome-baby-names-fit-slideshow/ada-photo-2742778-191800592.htm



---->>> Ada is a gorgeous name for a little girl that means both "prosperous" and "happy." 

Ehem...ehem.....


:D :D :D

26 December 2013

Setahun

Rasanya aku belum bercerita penuh tentang perpindahan aku.
Tentang pertukaran kerja dan permastautinan aku.
Aku terlupa.
Bila teringat, datang malas.
Bila datang rajin, tiada pula ilhamnya.

Untuk yang terakhir kali aku menulis tentang kerja adalah pada September tahun lalu.
Mungkin aku nyatakan aku masih bekerja di kota.
Pinggir kota sebenarnya.Cyberjaya untuk lebih tepat.
Dan kali terakhir itu juga aku masih bermastautin di sana.

Jadi, sebagai ingatan untuk diri sendiri yang semakin pelupa, aku tuliskan sedikit di sini

Selepas bernikah pada May 2012, aku dan hasben masih duduk berjauhan.
Dia kat Melaka, aku kat Seri Kembangan.
Masih menyewa bujang dengan teman2 serumah lama.
Bukan aku tak cuba, bukan juga sebab usaha yang sedikit.
Tapi, sebab memang belum rezeki untuk dapat duduk bersama.

Setiap minggu aku yang berulang ke Melaka.
Tak perlulah aku bahaskan panjang lebar kenapa aku yang berulang dan bukan dia.
Kos, keselamatan menyewa seorang diri dan pelbagai lagi alasan telah dipertimbangkan sebelumnya.

Masuk bulan Ramadhan, aku disahkan pregnant.
Alhamdulillah. Rezeki orang duduk berjauhan, Tuhan permudahkan segalanya.
Diberi kesihatan dan kewangan yang baik.
Walaupun dua kali  terjatuh masa kandungan masuk 5 bulan.
Sekali masa kat depan singki dapur rumah, sekali lagi dekat tangga nak turun flat rumah.
Dua2 terjatuh atas kaki kiri so kurang hentakan pada punggung.Tak terkesan pada baby.
Tapi kaki sakit giler. Sumpah.

Bila dah memboyot macam tu, rasa hati makin risau sebab masih tak dapat pindah Melaka.
Hari2 berdoa, dipermudahkan dapat pindah.
Kesian baby nanti, duduk jauh dengan abahnya.
Boleh kata hari2 nangis lepas solat Maghrib, mengenangkan macam manalah nasib kami nanti.
Masa masih berdua, aku tak lah terkesan sangat.
Tambahan, kalau setakat Melaka.
Rasa nak balik tak perlu tunggu hujung minggu pun masih mampu balik hari2 bila aku larat.

Aku ada mohon pertukaran suka sama suka.
Yang pertama kena reject dengan GM yang aku nak tukar.
Alasan, tak nak staff perempuan. Sakit gila hati masa tu.
Bukan kerja teknikal pun. Kerja management. Tapi aku tabahkan gak hati dengan rejection tu.
Belum rezeki, aku pujuk hati sendiri.
Kali kedua, masa dah pregnant. Kali ni kami buat betul2. Tambahan mamat yg nak tukar ni pun memang terdesak benar nak pindah.
Penat berulang hari2 katanya.Aku paham sangat. Aku yang berulang hujung minggu pun boleh rasa penatnya.
Semua dokumen, kami siapkan. Boss kecik aku pujuk untuk beri pengesahan. Boss besar aku rayu untuk pelepasan.
Final stage, minta GM sign.Pun lepas.Confirm dapat kali ni.
Semangat tak payah cakap lah. Hari2 doa, tanamkan yakin, Allah akan bantu. Rezeki akan datang nanti.

Satu hari Boss besar panggil, beritahu permohonan aku sekali lagi kena reject dengan GM mamat tu.
Alasan yang sama, tak nak staff perempuan.
Aku, selalunya bab sembunyi perasaan ni memang terer.
Selalu buat muka rileks je.
Tapi untuk yang sekali ti aku memang x bleh nak sorok depan boss.
Kejang2 muka aku tahan perasaan. Marah, kecewa, sedih semua ada.
Aku ingat lepas tu aku terus ke toilet, diam2 nangis dalam tu. Muka merah tak boleh sembunyi.
Lepas reda sikit aku terus ke surau, baring hadap dinding sampai petang.
Dengan linangan air mata. Seriyes sedey masa tu.
Member2 masuk surau igt aku tidur (biasa, orang pregnant cepat letih)
Balik rumah aku call hasben, nangis2 cerita kat dia.
Adehh, bila ingat balik momen tu aku still rasa pilunya.Sampai sekarang.... :'( :'(

Benarlah kan. Kalau belum rezeki, sekuat mana kau cuba memang tak kan kau dapat.

Seminggu juga aku ambil masa pujuk diri.
Hari2 lepas solat masih nangis macam selalu. Malah makin deras je airmata jatuh.
Hari2 usap perut, cakap dengan baby.
Jangan sedih sayang, belum rezeki kita.
Abah takde dengan kita, sebab keje jauh.. tapi abah sayang kita...
Nanti kita duduk sama abah nanti ye sayang. Satu hari nanti.... insyaAllah..
Padahal kau pujuk hati sendiri. Sumpah pilu berganda2...
(Okay, aku sedang terpilu kembali sekarang... *kesat air mata* )

Aku ingat lagi, dalam masa memujuk diri tu kakak housemate dan kawan pejabat ada bertanya,
"Camne nanti Senah? Baby sape jaga? Nak tinggal kampung ke Senah jaga sendiri? Hasben jaga ke Senah jaga?"
Aku cuma mampu jawab, entahlah.... belum fikir lagi.
Padahal aku tak tahu nak plan macam mana.
Sebab setiap kali fikir, rasa sedih datang semula.
Kadang2 buat sesi meluah rasa dengan kawan2 kat opis yang nak pindah juga.
Yang senasib. Bila macam tu tak la sedih sangat.
Sekurang2nya aku tau, ada orang lain yang lagi lama minta pindah dari aku.

Satu hari awal Disember 2012, aku dapat satu email dari seorang Boss besar dari Melaka.
Katanya dalam email tu, minta siapkan resume, dan segala dokumen berkaitan bagi temuduga jawatan di Muar pada 10/12/12.
Terkejut gak aku, sebab aku tak minta langsung jawatan tu. Tak tahu pun ada kekosongan.
Tapi aku tak nak gembira sangat, baru interview je pun. Belum dapat lagi.
Tak boleh gembira sangat, nanti kecewa lagi.
10hb tu aku pergi interview.
Berbekal doa dan harapan. Biarlah kali ni ada rezeki aku.Yakin lah Senah. Yakin.

Interview pukul 3, pukul 2 aku dah sampai.
Setiausaha manis sambut aku, beritahu dah boleh masuk walau belum pukul 3.
Kali ni interview terus ke GM. Bukan dengan panel2 macam selalu.
Aku kaver perut yg dah memboyot dengan fail resume yang aku bawa.
Manalah tahu, GM ni berubah hati bila nampak.
Untuk makluman, inilah GM seksis yang dua kali reject permohonan pertukaran pindah aku sebelum ni.

Aku ingat lagi, masa interview tu dia ajak aku berborak2 santai.
Tanya kenapa nak pindah Melaka, duduk di mana, asal mana, bla bla tentang perkara umum.
Eh, tak nak tengok langsung ke resume aku bawak?
Aku jadi neves plak.
Kalau tak nak pilih aku pun skurang2nya tengok la kan. Buat ambil hati kata orang.
Dalam kepala dok menerawang nak berburuk sangka GM tu cakap dengan aku.
"Untuk makluman you Senah, ini bukan interview sebenarnya. Sebab tu I tak nak tengok semua yg you bawa..."
Luluh tak kau rasa? Pilu tak?
"Ini more kepada perkenalan dengan my team sebenarnya. Resume semua ni I da baca. You pernah send pun sebelum ni..."
Apa kau nak rasa sekarang Senah? Gembira? Konfius? Apa maksud my team tu tadi? Apa?
Dipendekkan cerita, ada seorang staff dia di Muar nak pencen. 4hb Jan 2013 katanya.
So, on paper kelayakan aku sesuai untuk post tersebut.
Tapi katanya jangan terlalu berharap.
Untuk post ni ada dua orang sebenarnya dalam pertimbangan dia.
Katanya, kalau ada rezeki tunggulah surat dalam 15hb Januari tahun depan.
Kalau takde, maksudnya bukan aku yang dapatlah tu.Positif kan? Walaupun belum pasti...
Katanya dia mohon maaf dulu pernah reject permohonan aku. Memang bukan untuk perempuan, tak sesuai katanya. Bukan sebab seksis.
Segala prasangka buruk dan dendam amarah aku hilang macam tu je. Kalaulah aku tahu kan...

26 Disember 2012.
Setahun yang lalu.
Pejabat Cyberjaya lengang sebab ramai yang bercuti panjang dari Krismas ke tahun baru, aku bekerja macam biasa.
Memang tak berniat nak cuti panjang sebab nak simpan cuti ke tahun depan.
Aku buka email yang dah makin menyusut bila hujung tahun, tahu apa email aku dapat?
SURAT PINDAH! Tarikh kuatkuasa pindah adalah pada 1hb Januari 2013.
Alhamdulillah.... Syukur Ya Allah.....
Berlari aku buat syujud syukur.
Walaupun katanya 15hb baru dapat surat, rupanya tak sampai 2 minggu dah dapat.
Sekurang2nya yang ini confirm. Pasti.
Sedangkan aku pergi interview pun xde siapa tahu selain staff dan boss kecil aku. Juga housemates aku.
Tu pun aku beritahu sekadar utk makluman saja.
Tak sangka dapat. Alhamdulillah.....
Kawan2 pejabat pun tak tau. Ramai yang balik cuti tahun baru tu terkejut tau2 Senah da kerja Johor je.

Muar pun Muar lah kan... asal dapat duduk dekat dengan hasben...duduk serumah.... besarkan baby sama2....
Hujung Disember tu aku dan hasben bizi mengangkat barang.
Sebenarnya kami pindah rumah sewa di Melaka, tak sangka pula dapat pindah opis. So aku pun pindah terus.
Jadi pindah berganda. Pindah rumah sewa kat Melaka, pindah rumah kat Seri Kembangan dan pindah opis.
Dalam kandungan masuk 6 bulan, gigihlah Senah kan.....

Setahun dah.
Setahun lalu aku simpan banyak luka.
Lelahnya mengumpul semangat.
Tak berhenti berharap.
Berusaha tanamkan yakin..... InsyaAllah, rezeki akan datang.InsyaAllah Senah..InsyaAllah...
Sebab Allah lebih tahu yang terbaik untuk hambaNya.
Bila ingat2 balik la kan....
(ok, kesat air mata lagik...)
Tak tahu lah apa jadi kat Senah sekarang kalau masih belum dapat pindah....

2013 dah nak tutup tirai.
Alhamdulillah untuk segala yang Tuhan beri.
Kesihatan, keluarga , rezeki dan segalanya.
Semoga tahun depan akan lebih baik dari tahun2 sebelumnya....